Vérnyomáscsökkentő céklalé

Vérnyomáscsökkentő céklalé

 

Vérnyomáscsökkentő céklaléEgy nemrég végzett kutatás szerint napi két pohár céklalé hatékonyan csökkentheti a vérnyomást.      A kutatást végző brit tudósok szerint ez újabb ok, hogy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet alakítsunk ki. A cékla igen gazdag nitrátokban, ennek köszönheti számos jó tulajdonságát. A spenót, fejessaláta és más leveles zöldségek is kiválóak nitrát-tartalom szempontjából, így ezek fogyasztása is ajánlott.

Az eddigi táplálkozási felmérések kutatások igazolták a zöldség és gyümölcsfogyasztás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásait, amelyeket főleg azok antioxidáns-tartalmának tulajdonítottak. Ám az újabb kutatások szerint a nitrátoknak az antioxidánsokénál jóval nagyobb szerepük van a vérnyomáscsökkentésben.

A mostani kutatás során 14 önként jelentkezővel fél óra alatt két pohár céklalevet, illetve két pohár vizet itattak meg. Ezek után negyedóránként megmérték a résztvevők vérnyomását 24 órán keresztül. A vízivókhoz képest a céklalevet fogyasztók vérnyomása jóval alacsonyabb volt, már az elfogyasztást követő első órában is, és a céklalé jótékony hatása még másnap is érezhető volt.

A céklalében lévő nitrátokat a nyálban található baktériumok nitritté alakítják. A gyomorba érve a nitrit vagy nitrogén-dioxiddá alakul, vagy belép a véráramba. A kutatók szerint a vérnyomás akkor a legalacsonyabb, ha a vér nitrit-szintje elég magas. A tudósok megfigyelései szerint a nitritek csökkentik az ún. endoteliális diszfunkció kialakulásának esélyeit, amely tulajdonképpen a véredények rugalmasságátnak csökkenését jelenti, így azok nem képesek megfelelően reagálni a véráramban bekövetkező változásokra.

"Kutatásaink szerint a cékla, vagy egyéb nitrátgazdag zöldségek fogyasztása igen jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és természetes vérnyomáscsökkentő hatással is bír" - nyilatkozta Dr. Amrita Ahluwalia, a kutatócsoport egyik vezetője, a William Harvey Kutatóintézet munkatársa. A kutatási eredményeket bemutató közlemény a Hypertension c. szaklapban jelent meg.

medipress

 

 

Hozzászólások

dr Molnár Ildikó
dr Molnár Ildikó képe
Kutatási eredmények szerint, a magyar cékla hatóanyag tartalma szerint, értékesebb az Aloe Veratól! Örülnék, az értékes növényünkből készült recepteknek! Köszönettel dr Molnár Ildikó
GabyMama
GabyMama képe
En peldaul szivesebben fogyasztom a ceklat is nyersen, de sajnos nem sok receptet tudok, en is kivancsi lennek ki hogyan fogyasztja (a hagyomanyos savanyusagon kivul). Miutan szultem, eros verszegenyseg lett urra rajtam, es edesanyam sok ceklat reszelt le nekem, sokszor osszevagdosott zoldsegekkel osszekeverte salatakent, de almaval es repaval lereszelve majdnem hogy desszertnek is elmegy. Igy nem tudtam megunni, es a mai napig is szivesen eszem, es a kisfiamnak is reszeltem.
Ajánl/megoszt