Adalékmentes étkezési só

"Az, hogy mennyire ártalmas vagy nem a só, rengeteget lehet olvasni az interneten. Én alaposan utána jártam az ügynek, és számomra kiderült, hogy valóban a kereskedelemben forgalmazott étkezési sónak magas a kálium tartalma. Sok esetben tartalmaz kálium ferrocianidot (E536 csomósodás gátló adalék), ami két szempontból is veszélyes: Egy - a gyomorban lévő sósavval reakcióba lépve, felszabadul egy cián hidroxid mérgező gáz. Kettő - magas hőfokon, az E536-ban lévő cián felszabadul ami közismert, hogy rendkívül mérgező anyag. A magyar sószabvány, nem engedélyezi még nyomokban sem a kálium jelenlétét az étkezési sóban. Amit még tapasztaltam az, hogy a kereskedelemben forgalmaznak tengeri sót, amit az élelmiszer részlegben helyezték el. Ez a só nem alkalmas emberi fogyasztásra, és nem is hordozza a csomagoláson az ,,étkezési" feliratot. Ennek ára 350 Ft/kg körül van, és fürdő só. Ezt azért állítom mert, az étkezési tengeri sónak ára 7000 Ft/kg. Egy másik gyanús termék a Himalája só. Ezt azért mondom, mert a leírásában az szerepel, hogy tartalmaz 84 különböző ásványt és nyomelemet. Az étkezési sóban a NaCl tartalma minimum 97% kell, hogy legyen. A fennmaradó 3%-ban lévő 84 elemet lehetetlen kimutatni. De, feltételezzük, hogy mégis benne vannak. Hát akkor ez már rég nem jó, mert akkor a Mendeleev táblázat összes ellem benne van (a gázokon kívül), köztük a rádióaktív, nehézfémek és más mérgező anyagok. Tehát, a Himalája só reklámja nem fedi a valóságot. Magyarországon a forgalmazott étkezési só egyike sem rendelkezik KERMI vizsgálattal és engedéllyel.

Ezek után, vettem a fáradságot és Erdélyben felkerestem több sóbányát. Így találtam rá a dézsi sóbányára, amélyik a Magyar Királyi sóbányák közé tartozott, még a szebb időkben. Itt állítják elő a legtisztább étkezési sót, amit exportálnak Nyugat-Európába. "

Hozzászólások

Bakk László
Bakk László képe
A debreceni biopiacon (szombatonként a Klaipeda utcán) most vettem tiszta parajdi sót 350 Ft/kg áron.
Ajánl/megoszt